Jak szybko schudnąć

/, Zdrowie/Jak szybko schudnąć
Fotodepilacja Wrocław

Jak szybko schudnąć

Gdy mamy problem z nadwagą to często zadajemy sobie pytanie jak schudnąć, jak bardzo szybko schudnąć, jak jeść żeby schudnąć, co jeść żeby szybko schudnąć i wiele innych. Aby móc rozwiązać ten problem koniecznie przeczytaj poniższe wskazówki i zastosuj je w życiu codziennym, a nie rozczarujesz się.

Jak szybko schudnąć

1. Spożywaj 5 posiłków dziennie:

śniadanie, 2 śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.

Dzięki temu Twój organizm będzie regularnie otrzymywał ważne składniki odżywcze.
Śniadanie to podstawa. Musimy o tym pamiętać, aby rozpocząć dobrze nowy dzień. Śniadanie jest dla naszego organizmu paliwem, bez niego nasz organizm źle funkcjonuje. Bez śniadania organizm musi włożyć znacznie więcej wysiłku, aby osiągnąć maksymalną produktywność. Kto uważa, że przetrwa przedpołudnie na wypitej kawie, zapomina,że takie nawyki żywieniowe pogarszają naszą wydajność i zdolność do działania. Osoby, które nie jedzą śniadania, mają gorsze wyniki niż osoby spożywające śniadanie, a także częściej cierpią na ataki głodu.

 

Posiłki

1 i 2. Śniadanie to niewielki posiłek (owoc , kanapka, jogurt)
3. Obiad to posiłek pełnowartościowy
4. Podwieczorek to forma przekąski. Te drobiazgi sprawiają że w ciągu dnia nie dręczą Cię ataki niepohamowanego apetytu i nie zasiadasz wygłodniała do ostatniego w ciągu dnia posiłku.
5. Kolacja to ostatni posiłek, który powinien być przez nas spożyty, ale nie koniecznie przed 18. Ważne jest żeby ten posiłek był zjedzony 2 – 3 godziny przed snem. W nocy proces trawienia przebiega wolniej, a zbyt obfita kolacja niestety sprzyja tyciu.

2. Staraj się nie jeść w pośpiechu i koncentruj się na posiłkach.

Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Utrzymuj stałe pory posiłków. Regularne jedzenie jest bardzo ważne. Przewód pokarmowy musi pracować równomiernie, a gdy żołądek jest pusty wywołuje wzdęcia, bóle brzucha.

3. Słodycze to puste kalorie.

Produkty dostarczające puste kalorie należy rozumieć jako produkty niewzbogacające organizm w jakiekolwiek składniki odżywcze, a dostarczają jedynie kalorii. Nadmierne spożycie cukrów prostych może w konsekwencji prowadzić do otyłości i innych chorób. Owszem dają chwilkę przyjemności, jednak później widzimy tego skutki. Cukry w diecie to przede wszystkim owoce, które zawierają dużo witamin.

4. Spożywaj codziennie owoce i warzywa.

gdyż są źródłem cennych witamin, zwłaszcza witaminy C oraz beta-karotenu. Dostarczają także kwasu foliowego. Zawierają znaczne ilości składników mineralnych takich jak: wapń, sód, potas, magnez. Zawarty w owocach i warzywach błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Spełnia on bardzo ważną rolę, ponieważ zapobiegają zaparciom, wpływa korzystnie na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Większość warzyw i owoców posiada wysoką zawartość wody (80-90%), z czego wynika ich niska wartość kaloryczna.

5. Ogranicz spożycie soli.

Sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jednak zbyt wysoki jego poziom w diecie może przyczynić się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5-6 g, czyli 1 łyżeczka do herbaty. Zrezygnuj z dosalania potraw, a także ogranicz używanie soli w czasie przygotowywania potraw.

6. Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie.

Dostarczają one węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Z witamin zawierają witaminy z grupy B i witaminę E. Dostarczają również składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, potas, miedź czy żelazo. Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie, którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Mniejszą zawartością witamin i składników mineralnych charakteryzują się produkty otrzymane z wyższego stopnia przemiału, wówczas mąka i pieczywo są bielsze, a kasza drobniejsza. Natomiast pieczywo razowe oraz kasze grube odznaczają się wyższą zawartością witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

7. Ogranicz spożycie tłuszczy zwierzęcych.

Zaleca się obniżenie spożycia tłuszczów poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Ograniczenie spożycia tłuszczu ma również istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości. Wskazane jest, aby zastępować tłuszcze zwierzęce roślinnymi.

8. Pij dużo wody.

To woda dostarcza do całego organizmu niezbędne składniki odżywcze, chroni przed wstrząsem jakim jest niezdolność do regulowania temperatury, usuwa zbędne produkty przemiany materii przez pot, mocz czy oddech. Ważne jest regularne picie wody.

9. Uprawiaj sport.

Aby aktywność fizyczna dała jakieś rezultaty musi być systematyczna. Aktywność fizyczna jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz zachowania dobrej kondycji, wzmacnia mięśnie i odpręża.

Polecane produkty:

Rehabilitacja Wrocław

Zostaw komentarz