Reklama

Czy aspartam na pewno jest szkodliwy? Popularny słodzik w świetle badań naukowych

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Aspartam to substancja słodząca oznaczona symbolem E951. Pomimo tego, że jest stosowany już od ponad 40 lat, to nierzadko nadal spotykamy się z obawami przed jego spożyciem. Aspartam obwinia się o negatywny wpływ na zdrowie, wbrew opinii Europejskiego Urzędu ds. Żywności. Zdaniem EFSA jego spożywanie zgodnie z zaleceniami jest bezpieczne. Co zatem mówią badania naukowe? Czy aspartam na pewno jest szkodliwy?

Czy aspartam na pewno jest szkodliwy? Popularny słodzik w świetle badań naukowych

Co wiemy na temat aspartamu?

Aspartam to substancja chemiczna należący do grupy dodatków do żywności – słodzików (substancji intensywnie słodzących). Jego dodatek do artykułów spożywczych oznacza się symbolem E951, a ilość w jakiej jest dodawany jest określona w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r.

Słodzik ten został odkryty w 1965 roku przez Jamesa Schlattera. Co ciekawe, do wynalezienia aspartamu doszło przypadkiem, podczas poszukiwania leku na chorobą wrzodową. Następne lata to okres badań i doświadczeń, w których poznawano jego właściwości. Od 1981 roku jest dopuszczony do produkcji żywności i stosowany jako słodzik.

Aspartam w żywności – zasady stosowania

Aspartam to słodzik należący do grupy substancji intensywnie słodzących. Zgodnie z tym, co wspomniano wyżej, zasady dodawania aspartamu do żywności są określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008. Według tego dokumentu substancje intensywnie słodzące, w tym aspartam, mogą być dodawane wyłącznie do wybranych produktów spożywczych, a także w określonej ilości. Dzięki temu, spożywając produkty ze słodzikami w umiarkowaniu, nie narażamy się na zbyt duże spożycie substancji.

Warto także podkreślić, że każda z substancji intensywnie słodzących musi mieć określony poziom ADI, czyli dopuszczalne dzienne spożycie (ang. acceptable daily intake). Dla słodzika E951 ADI wynosi 40 mg/kg masy ciała na dzień. Co oznacza to w praktyce?

  • Dla przykładu osoba ważąca 60 kg, może dziennie spożyć 2,4 g (40*60= 2400 mg) aspartamu.

Warto podkreślić, że ADI to taka ilość słodzika, która zgodnie z badaniami naukowymi nie powinna wpłynąć negatywnie na zdrowie. O tym, jak aspartam wpływa na organizm człowieka możesz przeczytać tutaj: https://szkoleniacss.com/szkodliwosc-aspartamu-co-mowi-nasz-aktualny-stan-wiedzy/.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Aspartam w świetle badań naukowych

Niewątpliwie badania kliniczne stanowią najważniejszy element w ocenie bezpieczeństwa danej substancji. W przypadku aspartamu analiz jego profilu bezpieczeństwa było kilka. Zrealizował je Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) w latach 1985, 1989, 2002. Następnie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2006, 2009, 2011 i 2013. Jak wskazują naukowcy z samym aspartamem przeprowadzono ponad 600 doświadczeń klinicznych, co czyni go jedną z lepiej przebadanych substancji na świecie. Zgodnie z opublikowanymi badaniami spożycie tego słodzika zgodnie z poziomem ADI u osób zdrowych nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Korzyści ze stosowania substancji intensywnie słodzących

Substancje intensywnie słodzące takie jak aspartam charakteryzują się na tyle wysokim poziomem słodkości, że w produkcji żywności są stosowane w bardzo małych dawkach. Aspartam jest niespełna 200 razy słodszy, niż klasyczny cukier spożywczy! Właśnie dzięki tej właściwości nie dostarcza kalorii i stanowi zamiennik cukru spożywczego w żywności dietetycznej, dla diabetyków i produktach o obniżonej kaloryczności.

Co więcej, słodziki z tej grupy nie tylko nie dostarczają kalorii, a także nie wpływają na poziom glukozy i wydzielanie insuliny. Dzięki temu mogą sprawdzić się w diecie osób z zaburzeniami tolerancji glukozy np. z cukrzycą lub insulinoopornością. Jak wskazują Eksperci, spożywanie żywności ze słodzikami może być także pomocne podczas odchudzania, jeśli pozwala to na ograniczenie spożycia cukru.

Aspartam jest obecny na rynku już od ponad 40 lat. Jest to dobrze przebadanych słodzik. Warto jednak pamiętać, aby wybierając produkty z jego dodatkiem, zastosować umiarkowane spożycie. W największym stopniu należy postawić na zdrową, nieprzetworzoną i urozmaiconą dietę. Nie należy się także obawiać mitów dietetycznych, powtarzanych na forach popularno-naukowych. To wytyczne i opinie środowisk naukowych powinny być dla nas wskazówką w codziennym komponowaniu swojej diety.

Artykuł sponsorowany

Bibliografia:

  • Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. European Food Safety Authority 2013.
    Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2012; 8:4:144 – 145.
  • Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2019. Diabetologia Praktyczna 2019; 5:1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Via Medica.
  • Wierzbicka. „Słodziki” – aspekty żywieniowe i zdrowotne. WSZECHNICA ŻYWIENIOWA SGGW, maj 2014.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Bezpłatne konsultacje
Kubek dla Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Najpopularniejsze w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.